Pages

Friday, September 22, 2017

PERIBADI | Salam Maal Hijrah 1439H


Assalamualaikum...
Salam Maal Hijrah diucapkan kepada semua kawan-kawan..
Kalau tak waktu ni dah ada baby dah.. tapi tak ada rezeki..
InsyaAllah... mudah-mudahan tahun depan direzekikan anak untukku..
Aamiin...

Tuesday, September 19, 2017

ILMU TTC | Fasa-fasa Menstruasi

sumber gambar : google

Okay, sebelum kita melangkah lagi ke arah TTC secara BBT ni, marilah kita ke basic dulu ye. hehehe..
Mengetahui fasa-fasa ni penting juga ye sebabnya kita boleh agak waktu-waktu kita subur..
Takdelah nanti cakap aku ni selalu *BD tapi tak jadi2 pun.. rupanya BD waktu salah.. haa.. gitu.. 
Baiklahhh.. tanpa membuang masa, mari kita.
hehehe


Antara fasa-fasa dalam menstruasi ni adalah :

Fasa Menstruasi (Hari pertama-Hari ke7)

➠Dalam fasa ni, Haid korang sedang berlaku. Tempoh haid ni bergantung pada badan seseorang ada yang 3 hari ada yang 7 hari. Kitaran normal 7 hari.
➠Dalam TTC dipanggil ia dikenali sebaga CD1 untuk hari yang pertama haid. 
➠Waktu dalam fasa ni, badan kita akan mengalami kekurangan Iron akibat dari pendarahan haid kita.
➠Jadi pada waktu ni korang kena banyakkan makan makanan yang tinggi kandungan ironnya.
➠Antara makanan yang digalakkan untuk korang makan waktu ni ialah daging, kekacang, ikan,   sayur yang berdaun hijau dan bijian.
➠Makan yang perlu dilebihkan ialah tomato, brocolli, kiwi, buah-buahan citrus dan makanan lain   yang mengandungi vitamin C.  Vitamin C membantu menyerap sumber iron daripada kekacang, gandum dan bijian.   
➠Fasa ini anda DILARANG KERAS mengambil Alcohol, kafien & makanan pedas


Fasa Follicular (Hari ke 8 - Hari ke 12)

➠Dalam fasa ni, hormon estrogen meningkat.  Hormon ni membantu pembentukan semula rahim selepas proses menstruasi kita.
➠Makanan yang sesuai untuk merangsang hormon estrogen dalam fasa ini ialah "Cruciferous Veggies" iaitu si adik beradik brokoli, kale, kobis, cauliflower (kobis bunga). Adik beradik ni membantu memetabolismakan estrogen dalam badan kita.
➠Tidak dilupakan Golongan vitamin E seperti minyak zaitun, avocado, kekacang dan bijian. Vitamin E ni penting kerana terdapat dalam cecair sekitar ovum kita tu.
➠Selain itu, Telur dan ikan juga jangan dilupakan kerana merupakan sumber protein.

Fasa Ovulasi ( Hari ke 13 - Hari ke 15)

➠Ini adalah fasa penting kerana persenyawaan berlaku pada waktu ini. Telur anda akan dilepaskan antara waktu ini.
➠Dalam fasa ini, kita memerlukan lebih banyak vitamin B. Antara sumber semulajadi vitamin B ialah kobis, terung, sawi hijau, biji bunga matahari, cendawan, asparagus, kentang, bayam, lobak, kekacang, avocadu, epal, bluberi, dan pelbagai kekacang.Kalau malas sangat leh amik vitamin B Kompleks. hahaha..
➠Zinc boleh membantu dalam pemahagian sel dan produksi progesteron dan vitamin C. Makanan yang mengandungi zinc lebih kurang dengan vitamin B. Untuk lebih lagi boleh google.. hihi.
➠Makanan lain yang digalakkan makan dalam fasa ni ialah telur, sumber gandum, daging, ikan/minyak ikan.
➠Untuk fasa ni digalakkan untuk minum air yang banyak sekurangnya tiga liter air.  Air berperanan penting untuk hormon dan folikel.  Air juga membantu memperbanyakkan Cervical Mucus yang membantu memudahkan para Sperma berenang-renang ke Ovum.
➠Tidak digalakkan untuk minum kopi, alcohol, daging merah dan makanan yang diproses dalam fasa ini.

Fasa Luteal (Hari ke 16 - Hari ke 28)

➠Setelah memasuki fasa ini, maka bersedialah untuk countdown. hehehe
➠Fasa ni dikenali sebagai 2WW bagi para TTC semua kerana dalam dua minggu ni kita akan tahu sama ada kita mengandung atau kita meneruskan kitaran haid kita seperti biasa.
➠Makanan yang elok dimakan dalam fasa ini adalah dari sumber Beta-Carontene (yang ditemui dalam sayuran hijau juga oren seperti lobak dan sweet potato.  Fungsinya adalah menghalang keguguran awal jika mengandung.
➠Seeloknya dalam fasa ini kita makan sup atau stew.
➠Perlu mengelakkan dari makan makanan yang mentah, aiskrim, dan frogurt.


Nota Khas :

➠Untuk Fasa Follicular & Fasa Ovulasi, waktu nya tidak semestinya tepat pada hari-hari yang disebutkan tu ye. Ianya bergantung kepada kitaran haid kita. Yela, kita kan berbadan lain-lain, ada yang haid nya tiga hari je, ada yang enam hari dan sebagainya.  Kitaran yang ditunjukkan di atas adalah contoh untuk kitaran yang tetap selama 28 hari dan normal flow selama tujuh hari.  
➠Walaupun kitaran tetap 28 hari, tak semestinya waktu ovulasi kita akan sama. harinya tetap juga akan berlainan. Kita cuma boleh meramalkan waktu ovulasi tapi tak semestinya tepat. kaedah nak meramal ovulasi kita dengan kaedah mengesan Cervical Mucus, kaedah BBT, dan OPK..
➠Dalam fasa follicular & Fasa Ovulasi anda adalah digalakkan untuk BD secara selang sehari hingga waktu lepas ovulasi. Ini akan meningkatkan peluang untuk hamil.
➠Untuk kitaran selain dari 28 hari, boleh mengesan hari ovulasi seawal kita habis haid.
➠*BD adalah Bed Dance iaitu Bersama Pasangan.

Itu sahaja untuk hari ini, Semoga bermanfaat untuk anda.

Sekian Terima Kasih





Berita Hari Ini | Tentang kawan depan

Assalamualaikum..

Hai..
hahaha..
poyo nye kan.. 
Saje nak hebohkan, kawan aku baru balik dari scan baby dia..
Dia cakap,, bakal dapat kembar..huhu
Best je.. 
Tapi Vanishing Twins.
Apekah..

Aku duk google-google..
dapatlah tau sikit-sikit yang vanishing twin ni adalah kembar yang tiba-tiba hilang.
Makna kata kalau tak jadi kembar tu, yang keluar nanti satu jelah..
So, tak jadi lah kembar.
hehehe..

Macam tu lah keadaan akak tu, katanya baby dia satu jadi, satu lagi tak pasti, kena pergi ke hospital pulak untuk check.

Hmm.. dalam minggu ni asyik lah ada cerita pasal mengandung, baby, melahirkan.. huhu..
Semoga ada sirnar jugalah untuk aku..
Aamin..
sama-sama kita doakan.. huhu