Pages

Thursday, October 20, 2011

pentafsiran di sebalik lagu kiut ini....


Memang tak ada lelaki seperti aku
Tapi yang lebih baik banyak

Memang tak ada lelaki sehebat aku
Tapi yang lebih hebat banyak

Maka tak perlu kau susah hati
Banyak lelaki yang bisa kau pilih
Untuk kau jadikan sandaran hati

Memang tak ada lelaki seseksi aku
Tapi yang lebih seksi banyak

Memang tak ada lelaki setampan aku
Tapi yang lebih tampan banyak


Maka tak perlu sedu sedan itu
Jangan sampai kau rendahkan dirimu
Memaksa aku menjadi pacarmu

Oo baby baby
Jangan kau marah sebab ku tolak
Ku tahu kau cantik
Ku percaya kau baik
Ku yakin pasti ada
Lelaki yang tertarik
Oo baby
Jangan kau dendam sebab ku enggan

Bercinta aku mahu
Tapi tidak denganmu
Ku sudah ada satu
Kekasih yang menunggu

Ceritanya aku sedang belajar setia
Makanya dari itu kamu jangan memaksa
Kerna aku memang tak suka mendua

Oo baby baby
Jangan kau marah sebab ku tolak
Ku tahu kau cantik
Ku percaya kau baik
Ku yakin pasti ada
Lelaki yang tertarik
Oo baby
Jangan kau dendam sebab ku enggan

Bercinta aku mahu
Tapi tidak denganmu
Ku sudah ada satu
Kekasih yang menunggu

Oo baby
Jangan kau marah sebab ku tolak
Ku tahu kau cantik
Ku percaya kau baik
Ku yakin pasti ada
Lelaki yang tertarik
Oo baby
Jangan kau dendam sebab ku enggan

Bercinta aku mahu
Tapi tidak denganmu
Ku sudah ada satu
Kekasih yang menunggu

Memang tak ada lelaki seperti aku
Tapi yang lebih baik banyak


Hmmm..best kan lagu tu??lirik die pun macam best jer…macam best la..hehe
Kalau dari pemikiran yang normal memang kita menganggap lagu dan lirik tu menarik dan boleh jadi juara dalam anugerah skrin juara lagu…kan??

Tapi aku nak bawak pergi ke pemikiran yang tak normal iaitu fikir secara kritikal.wah, macam belajar personaliti pulak..haha.
Kalau kita perhati betul-betul lirik lagu ni macam nak kata perempuan tu tergedik-gedik la kan kat dia..kan

Oopppss…
Sebelum tu nak cakap aku bukan nak kritik Si Alep ney (macam kawan aku jer..haha)... aku pun minat kat die kengkadang..he
Aku saja nak luah kan pendapat tentang segelintir lelaki la….segelintir okey..tak semua..

Okeh,
Teruskan…
Dalam lirik tu lelaki tu dengan machonya mengaku dia baik,seksi,hebat dan macam-macam lagilah hebat yang buat orang akan kata wau!
Bajet orang berebut nak dia lah kan
Tapi aku pandang sebagai lain…apekebende???

Kalau kita fikir dari akar umbi..
Kenapa perempuan tu tergila-gilakan lelaki tu??



Fikir…..





Fikir…..






Fikir………








Ha!





Dapat takk??
Mungkin lelaki tu da ayat dia dengan baik punya masa mula-mula kenal dulu….
Kawan punya kawan punya kawan,,dah lama-lama sampai perempuan tu da berangan nak kahwin dengan lelaki tu tiba-tiba…….
“saya anggap awak sebagai kawan je, sebenarnya saya dah ada teman wanita”
Erk! Menjengkelkan….
Nasib baik lah teman wanita kalau isteri??haruuuuuuuuuuuu….
Nampak beno curang nye..


Maka tak perlu sedu sedan itu
Jangan sampai kau rendahkan dirimu
Memaksa aku menjadi pacarmu

Apekah???
Hoi…da la kau buat dia tergila-gila kan kau..(gila ke??)
Lepas tu sesedap tengkorak je nak kata gitu kan
Hampehla..
sepatutnya dari awl lagi jangan bagi harapan...
kawan jelah macam biasa....
tak payah nak keluar berdua-dua...
nampak macam dating...
si lelaki boleh la kata tu perkara biasa..
tapi bagi perempuan itu sesuatu yang istimewa...tahu tak??
buat cara macam kawan and kalau nak keluar pun pergilah beramai-ramai..
masa baru-baru kenal kemain lagi...
"mana ada siapa-siapa, nak enjoy dulu,,tak nak ada komitmen"
atau
"siapa lah nak kat saya ni"....
akhirnya???huh!

tengok ayat ini pula...


Ceritanya aku sedang belajar setia
Makanya dari itu kamu jangan memaksa
Kerna aku memang tak suka mendua

Akhirnya dapatlah disimpulkan disini bahawa...
selama ini lelaki ini telah selingkuh.....
kerana??
baru nak belajar setia...
tapi tetap juga nak salahkan wanita..
cakap perempuan tu memaksa...
lepas itu cakap pula taksuka mendua...
hahahaha
sangat lawak lah!

ok, tu jelah nak cerita...karang cerita panjang-panjang aku pulak emo...
haha

UNTUK KAUM LELAKI...
jika anda telah pun mempunyai suri di hati..
tolonglah...
terus-terang....
katakan anda telah pun mempunyai kekasih..
sebab,,,
senang perempuan nak cari kekasih yang single available..hehe
yeke??
takla,,sebab perempuan hatinya sangat sangat sangat sensitif...
perbuatan itu walaupun nampak seperti kuman bagi anda tetapi besar impaknya kepada wanita..
selain itu boleh membuat perempuan tertekan...
yela...
dah la kena tipu..boleh pulak kata "jangan rendah kan dirimu memaksa aku jadi pacarmu"....
mau tak kelaut...

UNTUK KAUM WANITA....
Tidak patut untuk kita menyerahkan 100% kepercayaan kita kepada kaum lelaki...
terutama yang baru dikenali...
ha!
sebut tentang baru kenal...
jika selepas 2 atau 3 hari berkenalan...
sudah jadi romantik yang amat,
contohnya da mula panggil sayang,baby,manje dan sebagainya,,
hati-hati...
kemungkinan anda sedang dipermainkan....

okey lah!
apa-apa hal pun...
itu semua hanya pendapat dan nasihat aku untuk semua...
harap-harap anda semua mendapat panduan dan teladan dari lagu tersebut...
maaf jika peminat Alif Satar marah...hee..
ku hanya tafsirkan lirik...bukan pertikai...:)

Oo baby baby
Jangan kau marah sebab ku tolak
Ku tahu kau cantik
Ku percaya kau baik
Ku yakin pasti ada
Lelaki yang tertarik
Oo baby
Jangan kau dendam sebab ku enggan

hoh??
baby??
kenapa boleh panggil baby pula??
kan kata taknak...
maksudnya...
pernah adalah ayat-ayat cinta antara mereka kan...
tetapi si lelaki abaikan namun terlepas perkataan baby tuu..
sebab??da biasa panggil si perempuan dengan panggilan itu...
lepas tu takut pula perempuan itu marah sebab mungkin dia dah mungkir janji kott...


1 comment:

Anonymous said...

ni klau dpt kt melodi ni kontrovesi ni..haha